Winiarstwo

Winobranie - najważniejszy etap produkcji wina

Winobranie, czyli inaczej zbiór winogron możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez nie wymaganego poziomu dojrzałości. Wówczas każde winogrono posiada wystarczająco wysoki poziom cukru przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniego poziomu kwasowości. W naszym kraju zbiory trwają zazwyczaj w miesiącach sierpień-wrzesień-październik. Od okresu zbioru winogron zależy moc i smak wyprodukowanego wina - w przypadku j...
Autor publikacji: brak podpisu

Prekursorzy przemysłu winiarskiego w Zielonej Górze

Prekursorem produkcji zielonogórskiego wina na skalę przemysłową uważa się fabrykanta sukna- Eichmanna. Ok. 1825r. jako pierwszy skupował winogrona i przetwarzał je przy użyciu maszyn. To nie on jednak utrwalił się w tradycji jako pionier przemysłu winiarskiego,ale trójka przedsiębiorców: Friedrich August Grempler, Samuel Häusler i Fredrich Förster. Są oni założycielami niemieckiej wytwórni wina gronowego musują...
Autor publikacji: brak podpisu

Od sadzonki do zakorkowanej butelki czyli proces produkcji wina

Winiarstwo to jednocześnie wspaniałe rzemiosło i ciężka, skomplikowana praca wymagająca ogromnej wiedzy. Jak wygląda proces przetwarzania winnych gron w napój alkoholowy zwany winem? Proces produkcji wina, nazywany również winifikacją, jest procesem skomplikowanym. W zależności od tradycji, czy też regionu, istnieje wiele rodzajów tego procesu, dlatego trudno jest jednoznacznie go opisać. W przypadku win c...
Autor publikacji: brak podpisu

Słownik terminów winiarskich

Alkohol etylowy – substancja znajdująca się w winie i innych napojach alkoholowych będąca jednym z alkoholi prostych. Spożyty w nadmiernych ilościach odpowiada przede wszystkim za stan upojenia i konsekwencje z nim związane. W niewielkich dawkach potrafi wpływać w sposób korzystny na kondycję organizmu i mieć właściwości lecznicze.Antocyjany – barwniki zawarte w roślinach, także w winogronach, g...
Autor publikacji: brak podpisu