Winobranie - najważniejszy etap produkcji wina
Winobranie, czyli inaczej zbiór winogron możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez nie wymaganego poziomu dojrzałości. Wówczas każde winogrono posiada wystarczająco wysoki poziom cukru przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniego poziomu kwasowości. W naszym kraju zbiory trwają zazwyczaj w miesiącach sierpień-wrzesień-październik. Od okresu zbioru winogron zależy moc i smak wyprodukowanego wina - w przypadku j...
Autor publikacji: brak podpisu
488
Tradycje winiarskie
Prekursorzy przemysłu winiarskiego w Zielonej Górze
Prekursorem
produkcji zielonogórskiego wina na skalę przemysłową uważa się
fabrykanta sukna- Eichmanna. Ok. 1825r. jako pierwszy skupował
winogrona i przetwarzał je przy użyciu maszyn. To nie on jednak
utrwalił się w tradycji jako pionier przemysłu winiarskiego,ale
trójka przedsiębiorców: Friedrich August Grempler, Samuel Häusler
i Fredrich Förster. Są oni założycielami niemieckiej wytwórni
wina gronowego musują...
Autor publikacji: brak podpisu
1955
Tradycje winiarskie
Od sadzonki do zakorkowanej butelki czyli proces produkcji wina
Winiarstwo to jednocześnie wspaniałe rzemiosło i ciężka, skomplikowana praca wymagająca ogromnej wiedzy. Jak wygląda proces przetwarzania winnych gron w napój alkoholowy zwany winem? Proces produkcji wina, nazywany również winifikacją, jest procesem skomplikowanym. W zależności od tradycji, czy też regionu, istnieje wiele rodzajów tego procesu, dlatego trudno jest jednoznacznie go opisać. W przypadku win c...
Autor publikacji: brak podpisu
21834
Tradycje winiarskie
Słownik terminów winiarskich
Alkohol etylowy – substancja znajdująca się w winie i innych napojach alkoholowych będąca jednym z alkoholi prostych. Spożyty w nadmiernych ilościach odpowiada przede wszystkim za stan upojenia i konsekwencje z nim związane. W niewielkich dawkach potrafi wpływać w sposób korzystny na kondycję organizmu i mieć właściwości lecznicze.Antocyjany – barwniki zawarte w roślinach, także w winogronach, g...
Autor publikacji: brak podpisu
2821
Tradycje winiarskie