Witnicki Browar

Ziemia lubuska słynie nie tylko z wyrobów winiarskich. Początki browarnictwa sięgają XIV w., kiedy to położona w dolinie Warty maleńka Witnica a wówczas jeszcze niemiecka wioska Vitz stała się własnością zakonu Cystersów z Mironic. Na mocy posiadanego przywileju zakonnicy gotowali piwo w należących do nich posiadłościach.

Wiadomo, że piwo było warzone również w połowie następnego stulecia, kiedy wieś była sołectwem lennym niemieckiego kolonisty Feuerherma, a jednym z przywilejów sołtysa było właśnie warzenie piwa. Jako datę założenia obecnego browaru uznaje się rok 1848, kiedy to Ernst Ferdinand Handke wydzierżawił istniejący już browar i gospodę od rodziny Feuerhermów, a następnie- w 1856r.- przejął je na własność.

Po rozbudowie przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX w. stało się ono jednym z najnowocześniejszych małych browarów w północnej części Niemiec. Funkcjonując pod nazwą Stern Brau, udoskonaliło proces fermentacji i na dobrym jakościowo chmielu zaczęto warzyć piwo-powszechnie znane jako „bawarskie”. Na początku następnego stulecia rozpoczęło produkcję znakomitego piwa Sternbrau- jasne pełne i ciemne mocne.

Po II wojnie światowej browar, znacjonalizowany przez państwo polskie, należał początkowo do zakładów piwowarskich w Szczecinie, a następnie w Zielonej Górze, wreszcie do Kombinatu Rolnego w Lubniewicach. W 1992r. firma odzyskała niezależność i produkowała piwo pod szyldem przedsiębiorstwa państwowego- Zakłady Piwowarskie Witnica, później jako spółka pracownicza, w 1995 r. została przekształcona w spółkę akcyjną.

Po przekroczeniu progu Browaru znajdującego się od ponad 160 lat w centrum Witnicy, znajdziemy się w nowoczesnej firmie. Ostatnim zmianom własnościowym towarzyszyła bowiem kuracja odmładzająca. Największy rozkwit zakładu przypada na lata 1991-2002. W tym czasie wzniesiono nowy budynek administracyjny, a w jego piwnicy umiejscowiono karczmę Piwosz.

Równocześnie powstała nowa hala rozlewu piwa butelkowego i beczkowego, budynek leżakowni oraz warzelni. Natomiast w trosce o środowisko naturalne zbudowano nowoczesną kotłownię, zasilaną gazem ziemnym, a ścieki browaru podłączono do oczyszczalni miejskiej.

Browar Witnica należy do grupy małych browarów produkujących poniżej 70 000 hl piwa w ciągu roku, dlatego słusznie jest postrzegany jako browar, a nie (jak w przypadku wielu większych browarów) jako fabryka piwa. Biorąc pod uwagę tradycje piwowarskie na ziemi lubuskiej, aż trudno uwierzyć, że Browar Witnica jest jedynym producentem tego trunku w woj. lubuskim (jeszcze do niedawna piwo warzono w Zielonej Górze, Żarach, Nowej Soli). Prócz mieszkańców lubuskiego, smakiem witnickiego piwa mogą cieszyć się smakosze Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Jeleniej Góry i Szczecina. Od ponad 10 lat piwo jest eksportowane do USA, Niemiec, Austrii i Szwecji.
brak podpisu
Pochodzenie: www.browar-witnica.pl