Winobranie - najważniejszy etap produkcji wina

winobranie

Winobranie, czyli inaczej zbiór winogron możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez nie wymaganego poziomu dojrzałości. Wówczas każde winogrono posiada wystarczająco wysoki poziom cukru przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniego poziomu kwasowości. W naszym kraju zbiory trwają zazwyczaj w miesiącach sierpień-wrzesień-październik. Od okresu zbioru winogron zależy moc i smak wyprodukowanego wina - w przypadku jesiennych zbiorów uzyskane wino będzie zawierało większe stężenie alkoholu, natomiast w przypadku zbiorów letnich możemy uzyskać wino o większej kwasowości.

Wyróżniamy dwa sposoby zbioru winogron: ręczny i automatyczny. Zasadniczą różnicą pomiędzy obiema metodami jest szybkość zbioru oraz jakość i stopień uszkodzenia winogron. Podczas zbioru temperatura otoczenia powinna być możliwie jak najniższa, co pomaga minimalizować utlenienie i rozwój drobnoustrojów. Nie wskazane są również zbiory świeżo po opadach deszczu, czy podczas mgły. Według prawa winiarskiego mniejsza wysokość plonu winiarskiego gwarantuje uzyskanie lepszej jakości wina.

Ogromny wpływ na jakość wyprodukowanego wina ma także gleba. Dla winorośli o wiele korzystniejsza jest gleba uboższa w składniki mineralne, gdyż na bogatej, żyznej glebie winorośl rozwija części zielone zamiast owoców. Stąd też do upraw najbardziej wskazane są gleby wapienne, czy gleby żwirowe. Łupki dodają winom mineralnego charakteru i dobrze absorbują ciepło, gliniaste gleby dobrze utrzymują wodę, więc są idealne pod uprawę na terenach suchych i gorących.

Ostatnim podstawowym czynnikiem jest oczywiście pogoda w danym roku uprawy. Jeśli zbyt często padało uzyskamy wina bardziej rozcieńczone, mniej skoncentrowane. Natomiast jeśli występowały bardzo wysokie temperatury, mogą powstać zbyt alkoholowe czy ekstraktywne wina słabo zrównoważone.


Źródło: wikipedia
brak podpisu