Prekursorzy przemysłu winiarskiego w Zielonej Górze

Prekursorem produkcji zielonogórskiego wina na skalę przemysłową uważa się fabrykanta sukna- Eichmanna. Ok. 1825r. jako pierwszy skupował winogrona i przetwarzał je przy użyciu maszyn. To nie on jednak utrwalił się w tradycji jako pionier przemysłu winiarskiego,ale trójka przedsiębiorców: Friedrich August Grempler, Samuel Häusler i Fredrich Förster. Są oni założycielami niemieckiej wytwórni wina gronowego musującego, która przełamała monopol francuskiego szampana.

Około 1830r. na terenie Zielonej Góry powstała wytwórnia wina F. Weinerta, karczmarza z Głogowa, który zakupił winnicę w mieście i przy użyciu maszyn rozpoczął produkcję wina. W 1846r. również Eduard Seidel założył swoją wytwórnię wina, soków owocowych i przetwórnię owoców. Swój zakład zorganizował u zbiegu dzisiejszych ulic Drzewnej i Sowińskiego. W 1865r. Seidel posiadał budynek fabryczny, magazyny do przechowywania owoców, suszarnię oraz kocioł parowy służący do napędu maszyn wykorzystywanych w produkcji. Wyrob Eduarda Seidla cieszyły się dobrą marką, o czym świadczyły wyróżnienia na wystawach i targach.

W 1898r. dawne przedsiębiorstwo Seidla przejął Hugo Bethke wraz ze wspólnikiem- Gustawem Plathe. W 1889r. wspólnicy wybudowali fabrykę przetwórstwa owoców w Mirocinie Dolnym, a od 1890r. zajęli się także produkcją winiaku. W 1907r.- już samodzielnie- Hugo Bethke wykupił zabudowania gospodarcze firmy winiarskiej braci Mannigel (pl. Słowiański/ Srebrna Góra). Jego firma zajmowała się produkcją soków owocowych, win owocowych (jabłkowych, porzeczkowych, jagodowych), soku z marzanki wonnej, wermutów owocowych, winogronowych czerwonych i białych jak również winiaków i śliwowicy.

Kolejnym liczącym się zakładem branży winiarskiej była hurtownia wina i wytwórnia koniaków Otto Mülscha powstała w 1881r. Jego przedsiębiorstwo mieściło się przy ulicy Jedności 28. W 1915r. firmę powiększono o duże piwnice win kupca winiarskiego Engmanna przy ul. Wrocławskiej. Od tego momentu Mülsch mógł przechowywać ponad 2 miliony litrów napojów alkoholowych, a jego piwnice uchodziły za największe na wschodzie Niemiec. Prócz zakładu przedsiębiorca posiadał także własne winnice w rewirach Maugschtberg, Försterland, Hohlweg i Pfaffenberg a także 44 ha lasu na Wzgórzach Piastowskich.
brak podpisu
Pochodzenie: www.winiarze.zgora.pl