Od sadzonki do zakorkowanej butelki czyli proces produkcji wina

Winiarstwo to jednocześnie wspaniałe rzemiosło i ciężka, skomplikowana praca wymagająca ogromnej wiedzy. Jak wygląda proces przetwarzania winnych gron w napój alkoholowy zwany winem?

Proces produkcji wina, nazywany również winifikacją, jest procesem skomplikowanym. W zależności od tradycji, czy też regionu, istnieje wiele rodzajów tego procesu, dlatego trudno jest jednoznacznie go opisać.

W przypadku win czerwonych i różowych etapem poprzedzającym etap pierwszy produkcji jest proces maceracji czyli wstępnej, samorzutnej fermentacji. Opcjonalną fazą produkcji jest usuwanie szypułek.

Pierwszym etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej. Fermentację soku z winogron przeprowadza się na wiele sposobów. Niekiedy jest to proces samorzutny odbywający się w temperaturze pokojowej a niekiedy w pełni kontrolowany. Różne są również naczynia wykorzystywane do fermentowania moszczu. Czasami używa się w tym celu kadzi stalowych, a czasami drewnianych beczek. Fermentacja jest procesem bardzo wolnym, trwającym nawet do kilku tygodni.

Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

Kolejnym po procesie filtrowania jest proces kupażu czyli mieszania win. Zazwyczaj miesza się ze sobą wina pochodzące z tej samej winnicy, ale z różnych gatunków winogron. Często jednak miesza się również wino dojrzewające w drewnianych beczkach z winem dojrzewającym w kadziach lub też wina różnego pochodzenia. Jednym ze sposobów odzyskiwania różowego wina jest mieszanie wina czerwonego z białym w odpowiedniej proporcji.

Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu itp. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach. O ile pierwsze dojrzewanie trwa zazwyczaj do kilku lat, dojrzewanie w butelkach może trwać znacznie dłużej.
brak podpisu
Pochodzenie: http://www.wino.utemperowac.info/produkcja-wina.php